Olga Ravn: “Vi mennesker føler os hævet over alt, fordi vi er menneskelige”

Publiceret tirsdag den 19. juni 2018


I Olga Ravns nye science fiction roman, “De ansatte”, undersøger hun, hvad det vil sige at være et menneske, og her egner sci-fi genren sig rigtig godt, sagde hun ved vores søndagsevent den 10. juni. Hun er meget inspireret af den nyligt afdøde amerikanske forfatter, Ursula Le Guins forfatterskab.

“Ursula Le Guin tænker altid i meget stort perspektiv – altså hvor er menneskets plads i et kosmisk perspektiv, samtidig med, at det kan handle om noget super action packed. Det er noget af det, jeg tager med mig fra science fiction genren. Det er faktisk en meget filosofisk og samfundskritisk genre – som for eksempel Magaret Atwoods Handmaid’s tale, der også forsøger at tænke et helt samfund igennem og beskriver, hvordan det her samfund ville se ud, hvis de værdier herskede,” sagde Olga Ravn blandt andet.

Hun er meget optaget af, hvordan vi mennesker definerer os i forhold til andre. Vi føler os hævet over andre og andet, fordi vi er MENNESKELIGE. Fordi vi er mennesker, mener vi, at vi har ret til at undertrykke og udnytte både dyrene og naturen. Det er de samme mekanismer, der træder i kraft , når kvinder bliver undertrykt af mænd, eller sorte slavegjort af hvide, mener hun.