Fortryllende boghandel i Pittsburgh

Publiceret tirsdag den 13. august 2019

Denne sommer har jeg været en længere tur i USA, og jeg har været omkring en lang række boghandler på turen. En af dem var “City of Asylum Book Store”:

I Pittsburgh, Pennsylvania, ligger en helt speciel og fortryllende boghandel, som vi kørte forbi forleden: “City of Asylum Bookstore”. 
Den er startet i forbindelse med, at nogle borgere satte sig sammen for at skabe nogle muligheder for forfattere i eksil, og det har udviklet sig til et større projekt, hvor de i løbet af de senere år har givet ophold til forfattere, der er flygtet fra deres hjemlande.

350 forfattere har fået bevilget kortere ophold, mens en håndfuld fra hhv. Kina, Syrien, Myanmar, El Salvador, Iran og Bangladesh har fået årelange ophold. For hver forfatter, de har givet husly, har man samtidig renoveret og dekoreret(!) et hus i et af de mere nedslidte områder i byen.
“City of Asylum Bookstore” er et privat projekt og hjælper forfatterne med at blive integreret, at få kontakter til oversættere og udgivere. Meningen er, at forfatterne efter to år i deres “litteratur asyl”, skal være så godt i gang, at de kan forsørge sig selv.
Selve boghandlen har ofte både litteratur og musikevents, og man finder et stort udvalg af immigrantlitteratur og (rimelig venstredrejede) debatbøger. Som man kan se har de en forkærlighed for oversat litteratur, heriblandt Nordbrandt, Aidt og Asta Olivia Nordenhof. De driver også en virkelig dejlig bar og restaurant.