Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Søndagsevent: Henrik Saxgren

14/05/2017 15:00 - 16:00

Henrik Saxgren in the ice camp near Cap Melville in the Baffin Bay.
Working on his book ULTIMA THULE.

Grønland har i mange år været en kilde til fascination og inspiration for fotografen Henrik Saxgren, og han har gennem flere år opsøgt det nordligste Grønland og her fundet stof til sit nye fantastiske fotografiske værk, ULTIMA THULE, der udkommer 9. maj.

Ved denne søndagsevent vil han fortælle om sin bog og sine rejser i samtale med journalist David Trads.

Entré: 50,- (40,- for medlemmer).

Hvis du vil være sikker på at få en plads, kan du tilmelde dig ved at sende en mail til til@thiemersmagasin.dk

Skriv også, hvis vi skal lægge en bog til side til dig.

 

 

Henrik Saxgrens forord til ULTIMA THULE:

“Kloden har eksisteret i mere end 4,5 miliard år, mennesket i mindre end 200.000 år. I det perspektiv er vi en ganske lille parantes. Kloden kælver sine isbjerge og fryser havene til is, når det passer den. Den lader storme rase og kulden bide, når det passer den. Det er kloden der sætter betingelserne. Vil vi være her, må vi indordne os – eller blive knust. Hvor små vi er i dette spil, opleves mest intenst i Arktis. De mennesker, der er bosat lige under Nordpolen, kender og lever med naturens kræfter. De kender deres plads i hirakiet og indpasser sig med en bevidsthed om, at deres undergang hele tiden er en mulighed. De må hver dag overvinde frygten for naturens hensynsløshed og bevæge sig ud i den. De må hver dag udvise heltemod.

Det er denne dans på kanten af udslettelsen, der er så dragende. Hvor undergangen er nærværende, skabes heltene. Fangerne ser ikke sig selv som helte, men det gør jeg.

Historisk set har Ultima Thule været et begreb for ‘den nordligste grænse til verdens ende’.  I mere end 200 år har kunstnere, forfattere, videnskabsfolk og eventyrere følt sig tiltrukket af livet på denne grænse. Jeg er blot én i den række og mit bidrag er beskedent. Jeg tilføjer ikke noget afgørende nyt, men har taget en forpligtigelse på mig. Forpligtigelsen til at fortsætte den tradition der er for at kunstnere bidrager til udforskningen og dokumentationen af livet i arktisk Grønland. Også jeg har følt mig draget, præcis som andre før mig. Fascineret af dramaet, tiltrukket af myterne og på det personlige plan opsat på at teste mit eget vovemod – overkomme min egen frygt. Jeg kan ikke tillade mig at kalde mine rejser videnskabelige og dog har antropologien spillet en fremtrædende rolle i min metode.

Sammenlagt har jeg tilbragt mere end seks måneder i Thuleregionen fordelt på seks rejser. En stor del af tiden har jeg tilbragt med fangerne på havisen. Det har været en både fysisk og mentalt stor udfordring. Men også en enestående oplevelse.

Men uanset hvor strabadserende det har været, er jeg fortsat. Tanken om, at andre før mig har ydet langt større ofre under helt utfatteligt barske vilkår, har fremkaldt en ydmyghed hos mig – og ansporet mig til at fortsætte.

Det efterstræbte afkast har været, at jeg har skabt nye billeder, der kan supplere fortællingen om Arktis og bidrage til vores kollektive bevisthed om dét, at være menneske.

Og så vil min bog blive et vigtigt dokumet, der – på grund af den globale opvarmning – kan risikere at blive den sidste optegnelse over det liv, som den måske sidste generation af fangere i Thule lever på havisen.

På jagt og fangst efter de store havpassedyr. Som deres forfædre før dem – for flere hundrede, ja tusinde år siden.”

 

Detaljer

Dato:
14/05/2017
Tidspunkt:
15:00 - 16:00
Begivenhed Kategori:
Begivenhed Tags:

Sted

Thiemers Magasin
Tullinsgade 24
København V, 1618 Danmark
+ Google Map
Telefon:
+45 50595100