Tag-arkiv: Naja Marie Aidt

Sproget gik itu


“Kunstnerne skriver bedst om sorgen, synes jeg.”

I aftes i Thiemers fortalte Naja Marie Aidt om sit livs tragedie, og hvordan hun kæmpede sig frem til at skrive om den.
I 2015 mistede hun sin 25-årige søn Carl ved en ulykke. Hendes bog til Carl, “Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage”, er skrevet som en fragmenteret collage, hvor andre kunstneres tekster om sorg blandes med hendes egne.
Hun oplevede, at hun ikke kunne skrive, at sproget gik itu, men i andre kunstneres tekster om sorg, Mallarmés, Cicero, Anne Carson, Inger Christensen, Joan Dion m. fl. fandt hun en form for trøst:

“De skønlitterære tekster rørte mig mere – de sagde mig meget mere, end andre tekster. Jeg kunne bedre forholde mig til dem end de der tørre, objektive journalagtige tekster om sorg. Jeg ved ikke, om de blev en trøst, for jeg var jo meget utrøstelig, men de i hvert fald et spejl på min egen smerte. Og det er jo det, som man nogen gange har virkelig brug for: et fællesskab, hvor man opdager, at de har også været ude for det, og de har overlevet det, og de har skrevet om det, og jeg forstår det,” forklarede forfatteren i går.

Læs resten

Varsler, amazoner og patriarkalske strukturer

Der blev talt om varsler, amazoner og patriarkalske strukturer i den litterære verden (“se bare hvordan Bob fik Nobelprisen!”), da Mette Moestrup gæstede os til søndagsevent den 16. oktober.

Naja Marie Aidts stemme var også med – på computeren.

De to forfattere er nemlig aktuelle med digtsamlingen “Omina”, der betyder varsel.

mett-moestrup-i-thiemers

Thiemers til Ordsalon i Skuespilhuset

For en gangs skyld anbefaler vi dig at tage til et arrangement uden for Thiemers Magasin:

Gyldendal og Det Kgl. Teater er gået sammen om at præsentere Naja Marie Aidt og Mette Moestrups nye digtsamling OMINA, og Thiemers er med for at sælge bogen. Det foregår i Skuespilhuset tirsdag den 11. oktober kl. 17.

Hvis du ikke har mulighed for at være der, skal du ikke fortvivle: Vi får besøg af Mette Moestrup ved vores søndagsevent den 16. oktober.

Thiemers’ ambassadør får pris i Brooklyn

Den amerikanske forfatter Jonathan Lethem – der er en af Thiemers Magasins ambassadører – fik søndag årets litterære BoBi pris på Brooklyn Book festival. En anden af vores ambassadører, nemlig Naja Marie Aidt, deltog i to debatter med sin nyoversatte roman “Rock, Paper, Scissors”   (Sten, saks, papir), der har fået rigtig fine anmeldelser herovre.

Jeg (Thiemers Magasins ejer, Rikke) er i New York, og søndag var jeg i Brooklyn for at lade mig inspirere af de mange litterære paneldebatter og -møder, der fandt sted. Det var 10. gang, der var Brooklyn Book Festival, og det er den største tilbagevendende litterære begivenhed i New York. Det er en skøn event, hvor en lang række forlag og indie-bookstores er mødt op med boder, og hvor vejret tillader, at mange af debatterne foregår udendørs.

 

Brooklyn 2015 Brooklyn Lethem1Brooklyn Naja Marie Aidt

Læs resten

Sommertid er læsetid!

Skærmbillede 2014-06-26 kl. 20.13.57Mange af os kan se frem til ferie i den kommende tid, og intet er vel mere oplagt at have med i kufferten end en god bog.

Det er på ferien, vi har tid til fordybelse – om det så foregår i et sommerhus med regnen trommende på taget, ved en pool under stegende sol eller på en fortovscafé i storbyen.

Vi kan anbefale mange nye bøger, og her har du et udvalg af dem:

Den episke: Philipp Meyer “Sønner”

Den litterære: Theis Ørntoft: “Digte 2014”

Den dybe: Siri Hustvedt “Den flammende verden”

Den vildtvoksende: Kaspar Colling Nielsen “Den danske Borgerkrig 2014-18”

Den debatskabende: Maja Lee Langvad “Hun er vred”

Den franske: Delphine de Vigan “Alt må vige for natten”

Den udfordrende: Majse Aymo-Boot “Over os hænger en vidunderlig sol”

Den fantastiske: Haruki Murakami “Hardboiled Wonderland og Verdens Ende”

Den kønspolitiske: Knutzon, Aidt, Moestrup: “Frit flet”

Skærmbillede 2014-06-26 kl. 20.05.30

Søndagsevent: Aidt, Moestrup og Knutzon

Skærmbillede 2014-05-07 kl. 21.56.48

Dette bliver en søndagsevent ud over det sædvanlige:

Forfatterne Mette Moestrup, Line Knutzon og Naja Marie Aidt udgiver 28. maj en fælles bog: “Frit flet”, som de alle kommer og præsenterer til vores søndagsevent.

“Frit flet” er både et digt og en debatbog. De tre forfattere har lavet den for at bidrage til debatten om køn og feminisme i Danmark. De oplever debatten herhjemme som forstenet, forældet og kedsommelig.

“Frit flet” er en kollage om frihed og køn blandt andet på baggrund af personlige livserfaringer. De kommer rundt om temaer som venskab, ensomhed, latter, moderskab, kærlighed, sex, magt og penge.

De tre forfattere er venner privat – Line Knutzon og Naja Marie Aidt helt tilbage fra barndomsårene. De har arbejdet på bogen siden 2009. Udover FRIT FLET har de tre forfattere det til fælles, at de kom til verden ved komplicerede fødsler. De er alle tre deres forældres førstefødte. De har alle tre søstre. De har alle tre siddet i elevråd. De har alle tre født børn, da de var i 20’erne. De har alle tre sønner. De har alle tre en eller flere skilsmisser bag sig. De har alle tre delebørn. De har alle tre boet alene i lange perioder/bor alene – sådan præsenterer de sig selv i bogen.

Under pseudonymerne A, B og C har de tre komponeret tekster i forskellige genrer, bl.a. interview, logbøger, lege, sange, smser, lister, digte og breve. FRIT FLET har mange fotos fra privatsfæren. Fotos er blandt andet af x-forfatter med søster, med mor, med gravid mave, som brud, alene osv. FRIT FLET er en vild og sjov kollage, fx er bogforsiden de tre kvinders hår flettet sammen, der er skrevet anonymt og kollektivt.

Tilmelding: Kom ind og køb en billet eller få reserveret en plads ved at sende en mail til: til@thiemersmagasin.dk

Entré: 60,-
Entré for medlemmer: 50,-

Eventen er støttet af Statens Kunstfond.

Kunstfonden_LOGO_small_sort_baggrund

 

 

“Frit flet” udkommer i dag – særlig eventpris til søndag

Nu er det ENDELIG muligt at købe Line Knutzons, Mette Moestrups og Naja Marie Aidts fællesbog, “Frit flet”!
Den udkommer i dag, men har allerede fået fyldig omtale OVERALT i medierne.

Vi er så heldige, at vi kan sælge “Frit flet” på et særligt event-tilbud (normalpris: 350 kr. tilbud: 300 kr.) til og med søndag, hvor de tre forfattere kommer og fortæller om bogen  i Thiemers Magasin. Der er udsolgt til eventen, men du er velkommen til at komme og få din bog signeret alligevel.

photo 8 photo 9

Søndagsevent: Naja Marie Aidt

Naja marie Aidt2

Det er ikke hver dag, at Naja Marie Aidt læser op i Danmark, så vi er meget stolte af at kunne præsentere hende i Thiemers Magasin søndag den 2. februar kl. 13.

Forfatteren, der har modtaget en lang række priser – heriblandt Nordisk Råds Litteraturpris, Kritikerprisen, Martin Andersen Nexø Prisen, Beatriceprisen og det Livsvarige legat fra Statens Kunstfond – har boet i New York siden 2008.

Vi fik nys om, at hun var i Danmark, og har overtalt hende til at komme og fortælle om og læse op af sin roman “Sten saks papir”. Naja Marie Aidt har også skrevet både digte, noveller, dramatik, sange, børnebøger og et filmmanuskript.

Eventen er gratis, men der er begrænset plads. Meldemmer af Thiemers Magasin har mulighed for at reservere plads. Send en mail til: til@thiemersmagasin.dk