Bøger til ferien: Leonora Christina Skov anbefaler

Publiceret mandag den 25. maj 2015

Leonora insta

Forfatter og anmelder Leonora Christina Skov anbefaler her fire bøger til sommerferien:

1. Elena Ferrante: Min geniale veninde, Historien om et nyt navn & Dem der flygter og dem der bliver

I italienske Elena Ferrantes store Napoliserie følger vi det intense venskab mellem den geniale Lila og den stræbsomme fortæller, Elena, fra de mødes som 8-årige i den fattige del af 50ernes Napoli til i dag. Det er en historie, der bliver hos sin læser, fyldt med beskrivelser af kvindelige erfaringer med venskab, seksualitet, moderskab og selvrealisering. En bredt anlagt fortælling med et kæmpe persongallerier og en understrøm af det omkringværende italienske samfund. Man er i ekstremt godt selskab her.

2. Siri Hustvedt: Den flammende verden

Siri Hustvedts litteratur virker pågående og intellektuelt stimulerende som aldrig før i denne roman om den rasende kvindelige kunstner Harry Burden, der for enhver pris kræver kunstnerisk anerkendelse. Ikke at verden er indstillet på at give hende den, så hun laver et eksperiment, hvor hun lader mandlige kunstnere præsentere hendes kunst som deres egen. Den klassiske fremadskridende fortælling er erstattet af en lang række synsvinkler, der tegner et mangefacetteret og ofte selvmodsigende billede af kunstneren, kvinden, hustruen og moren Harry Burden og hendes maskeringsprojekt. En monstrøs tour de force af en roman.

3. Delphine de Vigan: Alt må vige for natten

Denne fransk biografiske familiehistorie bevæger og engagerer fra start til slut. Hovedpersonen er Delphine de Vigans mor, Lucile, den smukke og skrøbelige pige i en udadtil lykkelig mønsterfamilie med ni børn. Skeletterne vælter dog ud af skabet. I virkeligheden er Lucile psykisk syg, og i 2008 begik hun selvmord. Romanen er hendes datters forsøg på at skære sig igennem familiemyterne og forstå, hvad der sendte Lucile ud over kanten. Samtidig indskriver Delphine sine mange overvejelser over- og betænkeligheder ved dét at skrive selvbiografisk i et parallelspor til Luciles fremadskridende historie. Et originalt og intellektuelt stimulerende bud på en selvbiografisk roman.

4. Meg Wolitzer: Hustruen

I amerikanske Meg Wolitzers første roman på dansk beslutter den aldrende (og rasende!) Joan Castleman at forlade sin mand, den store amerikansk forfatter Joe Castleman. Joans fortællerstemme er vittig og spidende. Handlingen springer fra nutidsplanet, hvor Joe skal modtage en stor litteraturpris, mens det ægteskabelige syrebad bobler over, til dengang Joe var Joans underviser i creative writing og forførte hende, som han har forført mange andre kvinder siden. Jeg mindes ikke at have læst en mere nådesløs demaskering af en hustru, der har ofret alt for sin mand. Og lad mig bare røbe, at Joan har endnu vildere grunde til at være rasende, end man lige forestiller sig.